Gooi je zangangst overboord!
Wanneer je zingt, leg je een deel van jezelf bloot. Iedere emotie is te horen in je stem en daardoor kan het soms best spannend zijn om je helemaal over te geven aan de muziek. Toch kan iedereen leren zingen met vertrouwen – iedereen, dus ook jij! Wil jij zonder zorgen voor oordeel je stem kunnen ontketenen en jezelf uiten op één van de mooiste manieren? Dan is het tijd om van je angst af te komen!Waarom zijn velen bang om te zingen?


Waarom ben jij bang om te zingen? Misschien begon het al zeer vroeg in je leven, doordat je zo nu en dan te horen kreeg dat je wat zachter moest zingen of dat je maar beter helemaal niet kon zingen. Het is alsof iemand je vertelt dat je maar moet stoppen met praten. Zingen is namelijk, net als praten, een vast onderdeel van ons leven – een onderdeel waar iedereen recht op heeft! Het kan ook zijn dat je als kind trots je stem liet horen. Zingen, dat is immers heel normaal! Naarmate je ouder werd, werd je meer verlegen en kwam de angst om veroordeeld te worden om de hoek kijken. Als je niet zingt, kun je ook niet vals zingen en dat voelt veiliger. Daarom heb je je mooie en kostbare stem opgeborgen, ver in je binnenste en kijk je er niet meer naar om. Wat de reden ook is dat je bang bent om te zingen, iets dat een onderdeel is van jou kun je niet zomaar laten varen. Je stopt toch ook niet met praten, omdat je zo nu en dan over je woorden struikelt? Als jij graag zonder angst wilt leren zingen, is het tijd om je stem weer op te graven en aan de slag te gaan!Welke belemmering moet jij overkomen?


Wist je dat zingen 75% lef is en de rest is te leren? Wees er dus van overtuigd dat je kunt leren zingen, zodra je je eigen belemmeringen overboord hebt gegooid. Dit klinkt als een onmogelijke opgave, maar met een paar lessen kun je al een stuk minder verlegen zijn, waardoor je je stem zonder terughoudendheid laat horen. Een misvatting die veel mensen met angst om te zingen hebben, is dat hun zang altijd en overal meteen perfect moet klinken. Je wilt bijvoorbeeld thuis oefenen voor je zanglessen, maar wat als de buren je horen? Of je partner of je kinderen? We stellen zulke hoge eisen aan onszelf, maar waarom is dat nodig? Als je gitaar, piano of ieder ander instrument aan het leren spelen bent, verwacht je toch ook niet van jezelf dat het meteen perfect gaat? Toch is de drempel om een instrument te oefenen, waarbij anderen je ook in de mist kunnen horen gaan, een stuk lager dan je stem te oefenen. Dat is natuurlijk niet eerlijk. Je stem is een instrument – een heel bijzondere! - en zonder oefening, kun je niet leren zingen. Een andere belemmering die we onszelf opleggen, is dat we bang zijn om veroordeeld te worden. Als je leert om voor jezelf te zingen en niet om anderen te plezieren, zul je al snel van die angst afkomen. Tot slot leggen we de lat voor onze stem vaak veel hoog, want kijk eens hoe goed iedereen zingt tijdens zangwedstrijden op tv? Jezelf vergelijken met andere zangers of zangeressen zal je niet helpen om jouw doelen te bereiken. Trouwens, wie weet hoe verlegen en angstig die zanger en zangeres op tv was toen hij/zij pas begon te zingen? Dat je angstig bent, betekent zeker niet dat je geen goede stem hebt of niet kunt (leren) zingen!Kan iedereen leren zingen?


Iedereen kan leren zingen, zodra ze hun angst laten varen. Laat je er dus niet van weerhouden om je stem te laten horen. Het is nergens voor nodig om je met anderen te vergelijken, of bang te zijn voor oordelen van omstanders. Komt er een keer een valse noot uit je keel? Nou en? Praten gaat ook niet altijd vlekkeloos. Bovendien hoeft je zang niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je een uitlaatklep hebt voor je emoties, zodat je een kanaal hebt om zowel je blijdschap te uiten als verdriet en angst te laten gaan. Zingen, dat doe je voor jezelf en het is zo’n belangrijk onderdeel van je leven dat het onmogelijk is om het weg te stoppen! Jij kan leren zingen en je stem verdient het om gehoord te worden!Hoe overkom je je angst?


Je angst overkomen hoef je niet alleen te doen. Met een paar zanglessen om vrijuit te leren zingen, zul je al een wereld van verschil merken! Zingen tijdens een zangles is al een eerste berg die je overwint, want je zingt voor je leraar. Ik help je graag ieder obstakel stap voor stap te overwinnen, waardoor je zelfvertrouwen groeit. Hierdoor zul je voor je het weet uit volle borst durven zingen. Vervolgens staat de wereld voor je open! Je kunt nu lekker thuis zingen zonder dat je bang bent dat je buren het horen. Misschien heb je altijd al in een koor willen zingen of wil je op zangles. Nu je je zelfvertrouwen gevonden hebt, ben je niet meer beperkt in je mogelijkheden. Je kunt eindelijk je stem vrijlaten!33 views0 comments

Recent Posts

See All