Neem jij wel eens een bad in de natuur?

Updated: Aug 6, 2020


Dat de natuur helende krachten bezit, dat wist je waarschijnlijk al. En verblijven in een omgeving waar je ongestoord één kunt zijn met de natuur, heeft een rustgevend effect op je lijf en op je psyche. Ook dat is van oudsher bekend. In Japan heeft men deze "wetenschap" gebruikt om een therapie te ontwikkelen: Shinrin Yoku, oftewel bosbaden, forest bathing, bos therapie of bos meditatie. Een laagdrempelige manier om te herstellen, te onthaasten, te ontstressen en jezelf gelukkiger te maken. Hoe dit in zijn werking gaat? We gaan het je uitleggen.


Wat is Shinrin Yoku precies?

Baden in het bos doe je door op rustig tempo te wandelen (niet in je badpak of zwembroek) in een omgeving waar veel bomen en planten zijn. Je dompelt jezelf als het ware in het groen. Je zorgt ervoor dat je alles even achter je laat en je met al je zintuigen het bos in je op neemt. Het is een soort lopende meditatie waardoor je helemaal één wordt met de groene bosomgeving.

Een bosbad wandeling in de praktijk

Helemaal één worden met de natuur tijdens een Shinrin Yoku sessie gebeurt uiteraard niet op wonderlijke wijze. Hoewel het proces verbazingwekkend eenvoudig is, komt er wel één en ander bij kijken en je moet er zelf ook wat voor doen. Het belangrijkste is dat je jezelf openstelt voor je omgeving.

De dont's tijdens Shinrin Yoku

Tijdens het baden in het bos wordt er niet gekletst. De begeleider zal je wijzen op bijzonderheden en je helpen om de therapeutische werking van het groen om je heen in je op te nemen. Uiteraard doet hij/zij dit met het gesproken woord. Je hoeft dus geen handgebaren te ontcijferen of via "hints" een boodschap te begrijpen. Maar het doorspreken en evalueren van de afgelopen week, dat wordt uitgesteld tot na de boswandeling.

Ook zet je je mobiele telefoon uit. Dus niet op trillen of vliegtuigstand, maar echt uit. Dit geldt ook voor je Fitbit, IWatch of elektronische stappenteller. Gewoon even een meditatieve wandeling zonder een trilling of piepje zodra je een "trainingsdoel" hebt bereikt. Want beweging of het aantal stappen is niet je doel tijdens Shinrin Yoku. Het doel van een bosbad is ontstressen, onthaasten en healing.

De do's tijdens Shinrin Yoku

Wat je wel doet tijdens baden in het bos is mindful zijn. Je ogen, neus, oren, mond en al je poriën openzetten om de energie van het bos om je heen te kunnen opnemen. Wat hierbij goed kan helpen is om met je blote voeten op het bostapijt te lopen of met je blote handen connectie te maken met bomen en planten. Ook is het van belang om je tempo terug te brengen. Niet alleen je looptempo tijdens het wandelen, maar juist ook het tempo van je gedachten. Door de atmosfeer van het bos bewust en geconcentreerd in te ademen, maak je het hoofd vrij van dagelijkse zorgen en beslommeringen. Je hoeft geen bos-therapeut te zijn om te weten dat dit een helend effect heeft op lichaam en geest.


Shinrin Yoku wetenschappelijk onderbouwd

Voor de sceptische lezer lijkt bosbaden op het eerste gezicht wellicht een zweverige aangelegenheid. Niets is minder waar. Sterker nog, er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan. Juist omdat de resultaten van bos-therapie zo verbluffend zijn, willen wetenschappers dit graag onderbouwd zien. Hoe kan het dat mensen die regelmatig aan forest bathing doen, gezonder, blijer, relaxter en evenwichtiger zijn?


Dit doet baden in het bos met je lijf

Bomen en planten in een bos, en dit geldt met name voor bossen met veel naaldbomen en coniferen, scheiden fytoncides (pytoncides) af. Dit stofje dat zij uitademen, wordt door de bosbader ingeademd. Eenmaal in je lichaam gaat dit krachtige stofje zijn uiterst nuttige werk doen. Hij zet namelijk al zijn antimicrobiële eigenschappen aan het werk. Antimicrobieel wil zeggen dat het zich tegen ziekteverwekkers richt. Kortom: fyoncides zorgen ervoor dat het immuunsysteem wordt verbetert en het lichaamseigen vermogen om te herstellen wordt versterkt. Dit geldt overigens ook voor de zogenaamde Mycobacterium vaccae. Deze bacterie bevindt zich in de bodem van het bos en wordt ook uitgescheiden via de lucht. Bij het inademen van de heilzame bosluchten komt deze bacterie in je systeem en zal deze ook je immuunsysteem activeren en versterken.


Dit doet bos baden met je psyche

Naast de lichamelijke activatie tijdens Shinrin Yoku, heeft een meditatieve wandeling in het bos ook een rustgevend effect op je geest. Door de rust, de stilte en de heilzame boslucht komt je hoofd tot rust. Je focus is gericht op je omgeving waardoor je zorgen (even) vergeet. En dat is een positieve ontwikkeling want dat stelt je in staat om mogelijk zorgwekkende situaties even van je af te zetten. Wellicht zie je daardoor nieuwe oplossingen of kun je het geheel vanuit een ander perspectief zien. Een bosbad lijkt hiermee verdraaid veel op een meditatie, maar dan in een mooie groene omgeving in plaats van op een yoga mat.


Wandelen naar je innerlijke zelf

Ben je al overtuigd dat Shinrin Yoku ontzettend veel gezondheidsvoordelen heeft? Het versterkt je immuunsysteem, verlaagt je bloeddruk en vermindert stresshormonen, maakt je hoofd leeg van zorgen en geeft je ruimte om dichter tot de kern van jezelf te komen. Tijdens een bosbad wandeling dat onder leiding staat van een bos-therapeut of Shinrin Yoku gids, krijg je handvatten aangereikt om dit te bereiken. Je leert om je open te stellen voor je omgeving en je volledig te richten op het hier en nu en in alle rust te komen tot je innerlijke zelf.


Wanneer ga je bosbaden?

Hoewel baden in het bos voor iedereen heilzaam is, heeft deze vorm van therapie met name voordeel voor mensen die herstellende zijn. Herstellend van een ziekte, een burn-out (of bore-out) of personen die een moeilijke tijd doormaken of het verlies van een dierbare proberen te verwerken. Ook als je te kampen hebt met terugkerende hoofdpijnen of klachten hebt die volgens artsen "tussen de oren zitten", dan doe je er verstandig aan om Shinrin Yoku een kans te geven.

Lijdt je een hectisch leven of heb je een drukke baan, een zware zorglast op je schouders of kom je simpelweg niet aan jezelf toe? Een regelmatige bosbadwandeling van een uur of twee heeft echt een enorme toegevoegde waarde en kan jouw dagelijks leven verrijken. Het geeft je immers niet alleen een lichamelijke boost, maar bosbaden zorgt ervoor dat jouw energiebatterij helemaal opgeladen wordt zodat je er weer volledig tegenaan kan.

19 views0 comments